Inloggen English MENU
Home Over ons Spaarnestad Photo Historie Nationaal Archief / Gahetna.nl Particulieren Fotograaf onbekend Agenten Mensen Collectie & meer Collectie Spaarnestad Uitgelicht John Kleinen - China 1971 Podcasts Crossover Fotomonologen door Rob Moorees Support Tarieven en betalingsmogelijkheden van facturen Leveringsvoorwaarden Hulp bij onderzoek Beeld bestellen en veel gestelde vragen Contact

0
Filters wissen Sluit

Oriëntatie

Periode

t/m

Categorie

Trefwoorden Engels

Land

Collectie

Materiaal

Kleur


Belle ÉpoqueDe bijna 900 foto's en ansichtkaarten in de deelcollectie Bunge van de fotocollectie in het Nationaal Archief dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw tot begin 20ste eeuw (tot ca. 1914). Ze zijn ooit in groepen op vellen karton van ca. 80x100 cm geplakt. Het materiaal is naar verluid afkomstig uit de nalatenschap van de handelsfamilie Bunge, die aan het begin van de 20ste eeuw villa Kareol liet bouwen in Aerdenhout. Zeer waarschijnlijk behoorde de collectie, gezien de onderwerpen, echter aan de Belgische tak van de familie Bunge toe, namelijk die rondom Sophia Bunge en haar ouders, Edouard en zijn vrouw Marie, die op het kasteel Calixberghe (Calixberg) bij Antwerpen woonden. Ed. Bunge was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de kolonie Congo, in feite privé-eigendom van de Belgische koning Leopold II. De handelsactiviteiten van de familie leverden genoeg geld op om als toerist veel te reizen en van het leven te genieten.Binnen deze collectie vallen de foto’s op die iets van de koloniale handel in Congo laten zien. Daarnaast nemen de foto's en ansichtkaarten van landgoederen, buitenplaatsen en kastelen in Europa met het daarbij behorende leven van de welvarende bewoners een duidelijke plaats in. Het geheel ademt iets van wat later wel de 'Belle Époque' werd genoemd.

Fotografie was in die tijd eigenlijk enkel in zwart-wit. Daarom werden foto’s wel met de hand ingekleurd, omdat we de wereld nu eenmaal in kleur zien! Bij ansichtkaarten werden (de gefantaseerde) kleuren tijdens het drukken aangebracht. Zelf foto’s maken en afdrukken was in die tijd nog lastig. Daarom kochten welgestelde reizigers onderweg ansichtkaarten en fotoafdrukken van fotografen van toeristische bezienswaardigheden. Thuis konden ze dan op hun gemak hun reis samen met familie en vrienden opnieuw beleven. Maar de familie Bunge fotografeerde zelf ook en die kiekjes werden met de gekochte foto’s en ansichten samengevoegd.

Wie rijk genoeg was en prenten verzamelde beschikte vaak over een prentenstandaard om grote prenten te bekijken Wie weet heeft deze op kartons opgeplakte Belle Époque-collectie van de familie Bunge ooit in zo’n standaard gezeten.

Meer ansichtkaarten van de familie Bunge bekijken

Nieuwe selectie

Geef hieronder een naam voor de nieuwe selectieItems delen

Vul hieronder de gegevens in van de persoon waarmee je de items wilt delen.

Deel

Verwijder selectie

Weet je zeker dat je deze selectie wilt verwijderen?

Ja Nee

Wijzig naam

Geef hieronder een andere naam voor deze selectie.

Gebruik

Vermelding creditline verplicht:

Geef hieronder aan waarvoor je het item gaat gebruiken.


Verzenden

Downloaden ZIP

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je bestand wordt nu klaargezet.


Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.

Sluit

Inloggen

Wij hebben geen account gevonden met deze gegevens. Probeer opnieuw in te loggen met de juiste gegevens.

Je bent ingelogd bij Spaarnestad. Druk op de onderstaande knop om dit venster te sluiten.

Sluit

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder je e-mailadres in waarmee je bent ingeschreven bij de beeldbank. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord te herstellen.

Je wachtwoord is verstuurd naar het opgegeven e-mailadres. In de mail bevindt zich een link om je wachtwoord te resetten.

Ok