Inloggen English MENU
Home Over ons Spaarnestad Photo Historie Nationaal Archief / Gahetna.nl Particulieren Fotograaf onbekend Agenten Mensen Collectie & meer Collectie Spaarnestad Uitgelicht John Kleinen - China 1971 Podcasts Crossover Fotomonologen door Rob Moorees Support Tarieven en betalingsmogelijkheden van facturen Leveringsvoorwaarden Hulp bij onderzoek Beeld bestellen en veel gestelde vragen Contact

0
Filters wissen Sluit

Oriëntatie

Periode

t/m

Categorie

Trefwoorden Engels

Land

Collectie

Materiaal

Kleur
Een van de Nederlandse fotografen die daar een grote bijdrage aan leverde was de heer G.A. van der Chijs. Een onbekende fotograaf wiens naam nooit in één naam genoemd zal worden met iconen als Richard Avedon, Bruce Weber, David Bailey, Peter Lindbergh, fotografen die minstens zo beroemd werden als de topmodellen die voor hun camera's poseerden.

Het is een wonderlijke verzameling die de heer G.A.van der Chijs bij elkaar schoot in zijn leven, hij fotografeerde werkelijk alles: lammetjes, hijskranen, borduurwerkjes, schoolkinderen, cactussen, architectuur, valkenjachten, kloosters, etc., etc. En dit alles doordrenkt van de jaren vijftig en zestig, helder en scherp in zwart/wit vastgelegd. Op een zakelijke Hollandse wijze gefotografeerd zonder enig effectbejag, zo recht toe recht aan als de dijken waar achter we wonen.
Maar heel af en toe ontwaakte ook in deze uiterst nuchtere fotograaf de dichter die in hem leefde. Dan ging hij op zoek naar het zonlicht en de meisjes, dan zocht hij zijn beelden in parken en bij vijvers en werd de aantrekkingskracht van de boulevard met het lager gelegen strand hem teveel, en veroorloofde hij zich heel even een blik op de pure schoonheid waar de liefhebber in hem naar zocht. En niet zonder succes: heel af en toe - hoe sporadisch ook - was het lot hem gunstig gezind. En trof hij daar bij de zee een onbekende jonge vrouw aan die wel even voor hem wilde poseren. Slechts een paar seconden werden hem gegund. Maar haar ogen, mijn god, die ogen van haar die heel even op hem gericht waren.

Nationaal Archief / Collectie Spaarnestad / G.A. van der Chijs, deelcollectie Cevirum,1964.

Nieuwe selectie

Geef hieronder een naam voor de nieuwe selectieItems delen

Vul hieronder de gegevens in van de persoon waarmee je de items wilt delen.

Deel

Verwijder selectie

Weet je zeker dat je deze selectie wilt verwijderen?

Ja Nee

Wijzig naam

Geef hieronder een andere naam voor deze selectie.

Gebruik

Vermelding creditline verplicht:

Geef hieronder aan waarvoor je het item gaat gebruiken.


Verzenden

Downloaden ZIP

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je bestand wordt nu klaargezet.


Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.

Sluit

Inloggen

Wij hebben geen account gevonden met deze gegevens. Probeer opnieuw in te loggen met de juiste gegevens.

Je bent ingelogd bij Spaarnestad. Druk op de onderstaande knop om dit venster te sluiten.

Sluit

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder je e-mailadres in waarmee je bent ingeschreven bij de beeldbank. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord te herstellen.

Je wachtwoord is verstuurd naar het opgegeven e-mailadres. In de mail bevindt zich een link om je wachtwoord te resetten.

Ok