Inloggen English MENU
Home Over ons Spaarnestad Photo Historie Nationaal Archief / Gahetna.nl Particulieren Fotograaf onbekend Agenten Mensen Collectie & meer Collectie Spaarnestad Uitgelicht John Kleinen - China 1971 Podcasts Crossover Fotomonologen door Rob Moorees Support Tarieven en betalingsmogelijkheden van facturen Leveringsvoorwaarden Hulp bij onderzoek Beeld bestellen en veel gestelde vragen Contact

0
Filters wissen Sluit

Oriëntatie

Periode

t/m

Categorie

Trefwoorden Engels

Land

Collectie

Materiaal

Kleur


De Engel, 1922
die zorgvuldig in het Archief bewaard worden zijn de originele negatieven verloren gegaan, die werden in die tijd direct weggegooid, na de publicatie van het beeld in een boek of tijdschrift. Hun taak was volbracht, niemand was geïnteresseerd om die negatieven te bewaren, ook de namen van de fotografen ondergingen vaak hetzelfde lot. Maar van deze foto, gemaakt op Java in 1922, ontbreekt niet alleen het negatief maar óók de afdruk. Het enige wat nog bestaat is deze kleine koperdiepdruk-afbeelding op een pagina in een oude Katholieke Illustratie.

In het Archief staan op stevige planken lange rijen, rood gekafte, ingebonden jaargangen van dit populaire tijdschrift, het was gedurende 100 jaar (1867-1967) een veelgelezen en invloedrijk, familieblad. Ik maakte enkele jaren geleden met een speciale Nikon close-up-lens een kopie van de kleine afbeelding van deze naamloze inlandse grassnijder, van deze Engel die even neerdaalde in 1922, in een plantentuin in Java. Geen negatief, geen afdruk, fotograaf onbekend. Een splinter geschiedenis die alsnog bewaard is gebleven, over een toevallige ontmoeting op de Kanarielaan, nu bijna een eeuw geleden.

Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Het Leven/fotograaf onbekend

Nieuwe selectie

Geef hieronder een naam voor de nieuwe selectieItems delen

Vul hieronder de gegevens in van de persoon waarmee je de items wilt delen.

Deel

Verwijder selectie

Weet je zeker dat je deze selectie wilt verwijderen?

Ja Nee

Wijzig naam

Geef hieronder een andere naam voor deze selectie.

Gebruik

Vermelding creditline verplicht:

Geef hieronder aan waarvoor je het item gaat gebruiken.


Verzenden

Downloaden ZIP

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je bestand wordt nu klaargezet.


Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.

Sluit

Inloggen

Wij hebben geen account gevonden met deze gegevens. Probeer opnieuw in te loggen met de juiste gegevens.

Je bent ingelogd bij Spaarnestad. Druk op de onderstaande knop om dit venster te sluiten.

Sluit

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder je e-mailadres in waarmee je bent ingeschreven bij de beeldbank. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord te herstellen.

Je wachtwoord is verstuurd naar het opgegeven e-mailadres. In de mail bevindt zich een link om je wachtwoord te resetten.

Ok