Inloggen English MENU
Home Over ons Spaarnestad Photo Historie Nationaal Archief / Gahetna.nl Particulieren Fotograaf onbekend Agenten Mensen Collectie & meer Collectie Spaarnestad Uitgelicht John Kleinen - China 1971 Podcasts Crossover Fotomonologen door Rob Moorees Support Tarieven en betalingsmogelijkheden van facturen Leveringsvoorwaarden Hulp bij onderzoek Beeld bestellen en veel gestelde vragen Contact

0
Filters wissen Sluit

Oriëntatie

Periode

t/m

Categorie

Trefwoorden Engels

Land

Collectie

Materiaal

Kleur
Hij beschreef alle meisjes door er later - vanuit zijn feilloze geheugen - een paar ervan zeer exact te beschrijven, meisjes die hij in zijn jongensjaren gezien had tijdens een terloopse ontmoeting op een zonovergoten wandeling.

Hij zag zo ook mijn moeder, ze was verliefd in die zomer van 1947 toen ik nog niet bestond en er van zonsverduisteringen nog geen sprake was. De oorlog was pas enkele jaren voorbij, het meeste was nog op de bon, maar niet de zomer, zomers houden zich niet bezig met oorlogen of verliefdheden. Zomers zorgen voor dat speciale intense intense licht van de zon en dicht begroeide velden en schaduwen op landwegen waar meisjes lopen in lichte zomerkleding.

Eén moment daarvan, niet meer dan een fractie van zo'n eindeloze zomer, werd door deze fotograaf opgevangen in een lichtdichte zwarte ruimte die hij op zijn borst hield, of voor zijn oog. De kleine analoge foto - die later afgedrukt werd in een hermetisch afgesloten donkere kamer waar zonlicht streng verboden is - wordt zorgvuldig bewaard in de schemerige en koelde ruimte van het Archief in Den Haag.

Zodat u en ik er vandaag naar kunnen kijken, 69 zomers later. We kijken naar een meisje waar we de naam niet van weten, een meisje dat ons tegemoet loopt op een zonovergoten landweg op een eiland in de Waddenzee.

Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Jan de Jong

Nieuwe selectie

Geef hieronder een naam voor de nieuwe selectieItems delen

Vul hieronder de gegevens in van de persoon waarmee je de items wilt delen.

Deel

Verwijder selectie

Weet je zeker dat je deze selectie wilt verwijderen?

Ja Nee

Wijzig naam

Geef hieronder een andere naam voor deze selectie.

Gebruik

Vermelding creditline verplicht:

Geef hieronder aan waarvoor je het item gaat gebruiken.


Verzenden

Downloaden ZIP

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je bestand wordt nu klaargezet.


Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.

Sluit

Inloggen

Wij hebben geen account gevonden met deze gegevens. Probeer opnieuw in te loggen met de juiste gegevens.

Je bent ingelogd bij Spaarnestad. Druk op de onderstaande knop om dit venster te sluiten.

Sluit

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder je e-mailadres in waarmee je bent ingeschreven bij de beeldbank. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord te herstellen.

Je wachtwoord is verstuurd naar het opgegeven e-mailadres. In de mail bevindt zich een link om je wachtwoord te resetten.

Ok