Inloggen English MENU
Home Over ons Spaarnestad Photo Historie Nationaal Archief / Gahetna.nl Particulieren Fotograaf onbekend Agenten Mensen Collectie & meer Collectie Spaarnestad Uitgelicht John Kleinen - China 1971 Podcasts Crossover Fotomonologen door Rob Moorees Support Tarieven en betalingsmogelijkheden van facturen Leveringsvoorwaarden Hulp bij onderzoek Beeld bestellen en veel gestelde vragen Contact

0
Filters wissen Sluit

Oriëntatie

Periode

t/m

Categorie

Trefwoorden Engels

Land

Collectie

Materiaal

Kleur


De blinde en de ziende wereld
Hannes had mij uitgenodigd om samen met hem Artis te bezoeken. Ik had afgesproken met hem bij zijn studio daar vlakbij en wat mij bovenal opviel die middag was het verbazende en haast onbegrijpelijke gemak waarmee Hannes zich met behulp van zijn stok en zijn scherpe oren door de wereld verplaatst.
Op de archieffoto uit 1916 leidt het dochtertje van de tuinman, als een behoedzame engel, de blinde soldaat door de tuin in Parijs, maar die middag in de dierentuin waren de rollen omgekeerd: Hannes was mijn gids en nam mij op sleeptouw dwars door Artis naar allerlei bijzondere locaties die ik nog niet kende omdat ik er al lang niet meer geweest was in deze fraaie Amsterdamse dierentuin. Hij vroeg mij regelmatig mijn ogen te sluiten en alleen maar te luisteren, naar het geluid van een fontein, het kraken van takken, het geluid dat vleugels maken van roofvogels, het snuffelgeluid van olifanten met hun slurven.
Zijn geheugen moet messcherp zijn, na 10 jaar loodst zijn uitgebreide innerlijke stadskaart hem nog steeds over allerlei paden en brugjes en uiteindelijk naar het terras waar we nog geruime tijd naspraken over de blinde en de ziende wereld.
Ik voelde me naast deze blinde man als een debutantje op een bal, mijn eerste optreden op een toneel dat mij vreemd is. Mijn ogen zijn geoefend na al die jaren als fotograaf, zeker, maar mijn oren bevinden zich op kleuterniveau, bleek al snel. Net als mijn geur- en tastzin. Er is nog veel in te halen wat dat betreft. Een bijzondere middag.

Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Het Leven/M. Branger

Nieuwe selectie

Geef hieronder een naam voor de nieuwe selectieItems delen

Vul hieronder de gegevens in van de persoon waarmee je de items wilt delen.

Deel

Verwijder selectie

Weet je zeker dat je deze selectie wilt verwijderen?

Ja Nee

Wijzig naam

Geef hieronder een andere naam voor deze selectie.

Gebruik

Vermelding creditline verplicht:

Geef hieronder aan waarvoor je het item gaat gebruiken.


Verzenden

Downloaden ZIP

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je bestand wordt nu klaargezet.


Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.

Sluit

Inloggen

Wij hebben geen account gevonden met deze gegevens. Probeer opnieuw in te loggen met de juiste gegevens.

Je bent ingelogd bij Spaarnestad. Druk op de onderstaande knop om dit venster te sluiten.

Sluit

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder je e-mailadres in waarmee je bent ingeschreven bij de beeldbank. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord te herstellen.

Je wachtwoord is verstuurd naar het opgegeven e-mailadres. In de mail bevindt zich een link om je wachtwoord te resetten.

Ok