Inloggen English MENU
Home Over ons Spaarnestad Photo Historie Nationaal Archief / Gahetna.nl Particulieren Fotograaf onbekend Agenten Mensen Collectie & meer Collectie Spaarnestad Uitgelicht John Kleinen - China 1971 Podcasts Crossover Fotomonologen door Rob Moorees Support Tarieven en betalingsmogelijkheden van facturen Leveringsvoorwaarden Hulp bij onderzoek Beeld bestellen en veel gestelde vragen Contact

0
Filters wissen Sluit

Oriëntatie

Periode

t/m

Categorie

Trefwoorden Engels

Land

Collectie

Materiaal

Kleur


De foto's van Leendert Blok (column voor See All This)


De zonnebloemen van Vincent van Gogh, de waterlelies van Monet, de klaprozen van Gustav Klimt. De bloem tot kunst verheven. Mede door dichters als Rilke die de roos transformeerde van bloem tot symbool van Orpheus. Ook de picturale fotografie was rond 1900 erg geliefd vanwege haar impressionistische bloemstillevens en pastorale landschappen. Een zeldzame uitzondering hierop was de Duitse fotograaf Karl Blossfeldt ( 1865-1932) die de organische constructies in de plantenwereld als een ingenieur bestudeerde en ze in scherpe en sobere zwart/wit-beelden wist vast te leggen. In 2006 zag ik op het Archief voor het eerst het werk van de bloemenfotograaf Leendert Blok (1895-1986). Alsof er met één simpel gebaar zware gordijnen opzij werden geschoven. Deze onbekende fotograaf, die geen deel uitmaakte van welke kunst-scene dan ook, fotografeerde voor de bloemenkwekers die al generaties lang hun bloembollen telen op de geestgronden achter de Hollandse duinen. Of Leendert op de hoogte was van de beroemde uitspraak "Rose is a rose is a rose is a rose" van Gertrude Stein is mij niet bekend maar haar statement sluit naadloos aan op zijn monnikenwerk. Leendert Blok bevrijdde de bloem van het juk van de beeldende kunst: een tulp werd weer een tulp, een narcis een narcis. Zijn foto's - gemaakt via een uniek kleurenprocedé, een eigen uitvinding van Leendert - zijn uiterst nauwgezet en met grote liefde gemaakt maar de fotograaf zelf is uit het uiteindelijke beeld verdwenen. Wat rest is pure schoonheid.

Nieuwe selectie

Geef hieronder een naam voor de nieuwe selectieItems delen

Vul hieronder de gegevens in van de persoon waarmee je de items wilt delen.

Deel

Verwijder selectie

Weet je zeker dat je deze selectie wilt verwijderen?

Ja Nee

Wijzig naam

Geef hieronder een andere naam voor deze selectie.

Gebruik

Vermelding creditline verplicht:

Geef hieronder aan waarvoor je het item gaat gebruiken.


Verzenden

Downloaden ZIP

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je bestand wordt nu klaargezet.


Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.

Sluit

Inloggen

Wij hebben geen account gevonden met deze gegevens. Probeer opnieuw in te loggen met de juiste gegevens.

Je bent ingelogd bij Spaarnestad. Druk op de onderstaande knop om dit venster te sluiten.

Sluit

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder je e-mailadres in waarmee je bent ingeschreven bij de beeldbank. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord te herstellen.

Je wachtwoord is verstuurd naar het opgegeven e-mailadres. In de mail bevindt zich een link om je wachtwoord te resetten.

Ok