Inloggen English MENU
Home Over ons Spaarnestad Photo Historie Nationaal Archief / Gahetna.nl Particulieren Fotograaf onbekend Agenten Mensen Collectie & meer Collectie Spaarnestad Uitgelicht John Kleinen - China 1971 Podcasts Crossover Fotomonologen door Rob Moorees Support Tarieven en betalingsmogelijkheden van facturen Leveringsvoorwaarden Hulp bij onderzoek Beeld bestellen en veel gestelde vragen Contact

0
Filters wissen Sluit

Oriëntatie

Periode

t/m

Categorie

Trefwoorden Engels

Land

Collectie

Materiaal

Kleur


KinderblikIk was daar, maar nu als volwassene, op bezoek bij mijn (toenmalige) schoonouders, samen met mijn (huidige) ex en mijn/onze dochter Sanne, inmiddels 28 maar toen nog jong en licht genoeg op op mijn schouders te zitten, met boven op haar immer vrolijke hoofd haar staartje wuivend in de wind.
Het was Pasen, en ik besloot na het Paasontbijt met mijn dochtertje naar een kerk te rijden aan de andere kant van de stad, naar de oude Goirkese kerk waar ik als klein kind pal naast woonde. Een kerk die ik dagelijks bezocht, elke morgen om 7 uur naar de kindermis. Verplicht, met de bedoeling dat ik later uit zou groeien tot een Goed Mens.
Met Sanne op mijn schouders, zodat zij op de goede kijkhoogte zat, liep ik die Paasmorgen langzaam in mijn oude kerk langs de Kruisweg, die lange reeks schilderijen die de lijdenstocht van Jezus uitbeeldt, gebukt onder zijn zware kruis. Kleurrijke realistische schilderijen, geschilderd in de beste Katholieke traditie, die op mij als kind een grote indruk maakten. Ik wilde Sanne, hoe jong ook, toch wat van mijn vroege jeugd mee geven. Na afloop staken we nog een kaars op en reden daarna terug naar haar opa en oma. Oma opende de deur en Sanne rende op haar af. "Was het mooi in de kerk, Sanne? " vroeg haar oma terwijl ze haar opving. "Ja", zei mijn dochtertje", en Oma, we hebben Jezus gezien, er hangen daar hele mooie kleurenfoto's van hem in de kerk".
Op dat moment besefte ik opnieuw dat ik voor het juiste vak gekozen heb. En dat fotografie niet stamt uit begin 19e eeuw maar dat het een medium is dat - met een beetje fantasie - tot diep in het verleden kan kijken, even diep als de allernieuwste ruimte-telescopen die nu buiten de aarde op zoek zijn naar het allereerste begin.

Credit: Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Het Leven/Fotograaf onbekend

Nieuwe selectie

Geef hieronder een naam voor de nieuwe selectieItems delen

Vul hieronder de gegevens in van de persoon waarmee je de items wilt delen.

Deel

Verwijder selectie

Weet je zeker dat je deze selectie wilt verwijderen?

Ja Nee

Wijzig naam

Geef hieronder een andere naam voor deze selectie.

Gebruik

Vermelding creditline verplicht:

Geef hieronder aan waarvoor je het item gaat gebruiken.


Verzenden

Downloaden ZIP

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je bestand wordt nu klaargezet.


Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.

Sluit

Inloggen

Wij hebben geen account gevonden met deze gegevens. Probeer opnieuw in te loggen met de juiste gegevens.

Je bent ingelogd bij Spaarnestad. Druk op de onderstaande knop om dit venster te sluiten.

Sluit

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder je e-mailadres in waarmee je bent ingeschreven bij de beeldbank. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord te herstellen.

Je wachtwoord is verstuurd naar het opgegeven e-mailadres. In de mail bevindt zich een link om je wachtwoord te resetten.

Ok